30 Mayıs 2012 Çarşamba

Moğolistan- I.Bölüm


Cengiz Kaan nin cocuklari

Orta  asyanin bir parcasi varki, bu topraklarda  sukuneti, huzuru, hayatin nimetlerine sukretmemek ve  zamanin  durdugunu  hissetmemek elde degil.  Ucsuz bucaksiz bozkirlariyla , gunesin hep  icinizi  isittigi, mavi gokyuzunun  sizi  sarmaladigi, cografya ve iklim   sartlarinin doruklarda  seyirdigi , yoruk yasamin anavatani , ekmekleri olan   surulerine, topraklarina saygili insanlariyla,   gecmis yuzyillari   bugune tasiyan dogal hayat tarzlariyla, dunyamiza minimum zarari veren  halkiyla  bu topraklarin efendileri  Mogollar ve   topraklari Mogalistan beni sarmaladi yuregime minik minik mutluluk, umut ve farkli bir bakis birakti

Yasam ve iklim sartlarina adaptasyonlari,   yetinebilme yetenek ve sanatlariyla, beni sizi hepimizi  hayretlere dusurecek fonomen ve  gipta edilecek bir tarzi gosterecek    ve emin olun gidip sahit olanlarin,  yasam  degerleri,  cabalari ve endiseleri ile ilgili  bir  daha dusunmesine neden olan guzel bir vesile olacak

Son yillarda duzenimi yasam tarzimi ailevi sorumluluklarimda bana dusen bolumunu  yerine  getirebilme  doyumu ile  yasamimda  - yapilacaklar listesinde-  oncelik verdigim, hep yanibasimda hissettigim,  cocuklugumdan beri  icimde olan  beni isime, yasamima daha cok  baglayan renk katan  yeni yerler, yasamlar kesfetme sevdasi bitmedi , bitmesinde…Iste  son yillarda beni cagiran    Mogalistan da  yanibasimda,  sirada bekliyordu,  hep erteledim nedeni ise o topraklardaki yolculuk ve iklim sartlarinin kisin daha zor  kosullarda olmasindandi diledigim koselerine  varamama endisesi idi , isim nedeni ile yazlari gidemedigim bu ulke artik kafamin icinde donup durunca  mayis ayinda aldigim karar ile kasim –aralik  2008 tarihinde gercekleserek hayatima eklendi. . Sunu da soylemeden edemiyecegim kisin orada olmak buyuk bir ayricalik , baskent haric diger yerlerde hic   turist yok tum bozkirlar gercek yoruk halki ve dogasiyla  sadece sizin.

 Mogalistan a gitmeden once yaptigim net arastirmalarimda  ulkesi hakkinda turkce web sitesi hazirlamis genc bir arkadas ile  yuzunu bile gormeden  dostluk kurmustum, bunu hepiniz bilirsiniz bu gezi sitemizde de cok guzel dostluklar kuruldu,  bu kisi  ulkemizde Eskisehir universitesinde egitimini gectigimiz yaz tamamlamis  ve memleketine,  Ulanbator a geri donen Mogol kardesim Bolor,  havaalanina ayak bastigim ilk sabah   annesi ile sicak bir karsilamayla beni almaya gelmislerdi,. Bu aile ile baskentte uc gun kaldim, iki odali dairelerinde bir odayi sadece bana taksim ettiler ilk gunumde  onuruma  ulkelerinde pahali olan taze meyvelerle donatilmis mutfak masasinin basinda annenin pitir pitir hep bir seyler hazirlayip pisirmesini, ozel gunlerde ve misafirlere  hazirladiklari koyun etli buharda pisen  buuz boreginin  yapilisini  annesiyle karsilikli 3 minik kadeh sek mogol votkasini toghtoy diyerek tokusturdugumuzu,beni hemencik carptigini!! Bolor un cok guzel Turkcesi sayesinde ailesi ile tercumeli sohbetlerimizi asla unutmayacagim .

Ilk uc gun boyunca bu sehri  arsinlarken mevsim  normalinin ustunde  olan -10 , -15 C isida  gezerken kimsenin usumedigini gormek beni sasirtmisti halbuki seyahatimin uzayan gunlerinde -35 C de gorunce bu ilk saskinligimin  degeri silindi,  evet o ilk gunler ilikti! dedirti bana

 Baskent Ulanbator,  2.7 milyon olan tum  ulke nufusunun 1 milyonu askin halkini   barindiriyor  bu yogunlugun son yillarda hizli  artisi  sehir  merkezinin eteklerinde  derme catma  kurulan  ger –yoruk cadirlarindan,  local lokantalarda yemek yerken cok fakir, cogunun sehir sokaklarinda yasayan evsiz kisilerin birilerinden arta kalan yemekleri istemesinden anlayabiliyorsunuz, gerci bu dunyanin her buyuk sehrindeki aci goruntu bunu biliyorum ancak fethiye gibi bir yerde uzun sure boyle seyleri gormeyince birden insana carpiyor iste. Bu sehirdeki hizli nufus gocunun  heryerde oldugu gib ekonomik nedenden , son yillarda ardi ardina ve gunlerce suren, yasanan cetin kislar, ornegin 2001 kisinda   -57 C dusen hava sartlari herkesin  surulerini kaybetmesine ulke topraklarindaki  hayvanciligin ucte birinin acliktan soguktan olmesine neden olmus  bu insanlari caresizlik icinde birakip cok tek tuk sayidaki sehir  veya kasabalara goce suruklemis. Ulke halkinin yarisindan cogu ger – tek odadan ibaret hayvan yununden yapilan kece cadirlarinda  yasiyor  bu cadirlarin ici yanan sobanin sicakligiyla bu ulkedeki soguklara en iyi care. Ancak surun yoksa bozkirlardaki tek yakit hayvanin tezegide yok.
Baskent  Rus doneminde yapilan kutu gibi beton apartmanlarla dolu  2 veya 3 odadan ibaret minik dailerinde yasaniyor. Karsilastirma yapmam gerkirse iyi bir daire degilse ki bunlar az sayida ger cadirinda  yasam cok daha iyi
 Ulanbator termik santrali sehrin yabibasinda,  tuten koca bacalari,  gerlerden cikan soba dumani ve trafigin egzosuyla  hava kirliligi olan bir kent, bana   80 li yillarin  Istanbulun,   yogun kirliligini , komur kokusunu hatirlatti. Dunyanin en soguk baskenti diyorlar bu kentte evet dogrudur buna ragmen gittiginiz tum ic mekanlar sicacik, tum sehir merkezi isitma sisteminde,  ulkenin komur rezervi oldukca cok zaten,  uzun yillar hic bir sıkıntıları olmayacaga benziyor. Ancak zaman zaman gelen talebe yetmeyen elektrik kesintileri de olmuyor degil.

 Bu sehirde  turistlerin aradigi bircok modern yeme icme mekanlari var, yasayan calisan  yabanci uyruklular da. Yuruyerek tamamlayabileceginiz sehir merkezinde 6 tane irish pub in olmasi gibi... buna benzer mekanlari daha cok genc yerli  sofistike bayan -erkek mogollularla dolu gordum, Ozellikle  sehirli bayanlarin cok bakimli ve ustune basarak ama yanlis  ima vermeden  soyleyerek, cok guzel olduklarini soyleyecegim bunu tanistigim  tum mogol bayanlarada soylemekten kendimi alamadim, bir aksam mogol ve farkli ulke gezginleri ile bir barda bulustugumuzda simdiye kadar  gordugum en guzel yuzlu bayani gordum ve kendisine ne kadar guzel oldugunuda soyledim. Guzelligi kadar da mutaviziydi.

  Ilk gunlerimde  bu sehirde iken --kadinin adi var--- cumlesi kafamda cinladi durdu, ilk sehir  gunumden sonra aksam  bindigim taksi soforu bayandi, daha sonra gobi colunde olsun orta bolumde veya taa  kuzeyde khathal da donmus golun eteginde olsun nereye  gidersem gideyim sehir, bozkir, ovalar neresi olursa olsun--- bu ulkede kadinin adi var---sesini hep cinlattigim anlara sahit oldum ve inanin hic ummadigim bu kulturel olgularina hayranlikla bas egip selam verdim.

 Kadin apartman iskelelerinde  boyaci, kadin taksi soforu, kadin petrol istasyonunda size benzin veren, kadin restorantlarda size yemek pisiren, kadin size  servis yapan garson, kadin en sofistike barlarda size icki sunan, kadin pazarci, kadin kaldiginiz pansiyonlarin patronu, kadin ofislerin en caliskanlari, kadin gobide deveyi sagan, kadin supermarketlerde calisan, kadin cocuguna ingilizce ogreten, kadin ger cadirinda kocasina cocugun altina bak diyebilen, kadin evde tek ehliyeti olabilen, kadin kaldigim ev-pansiyonunda tek ingilizce bilen , kadin kasap, kadin minubus muavini, kadin muzelerde calisan ,,,vs diye cok uzun gidiyor. Son 15 yilin ekonomik zorluklariyla kadinin her is sektorunde calismasi gerekmis deniyor ancak bozkirlardaki kadin yerinin de cok onemi oldugunu gorunce bunun temelde var oldugunu sezinliyorum
  Mogol yemekleri  et ve hamur agirliklidir bikarsaniz cesit de var cin, japon, cek, kore, fransiz,irish, batili hamburger pizza- fast food vs   (mcdonald yok , Yuppiii diyorum) konaklamalar baska ulkelere gore cok  degil ama gelen turiste yanit verecek sekilde. Mogolistana gidenlerde kalacak yer konusunda 5 yildizli yerleri aramayan kisiler olmali zaten. Bu cesitlilik sadece sehirde gecerli kirsal bolgelere acilinca bulundugunuz yerde ne piserse veya kaldiginiz gerdeki aile ne pisirirse onu yemeye hazir olun ne piserse pissin kesinlikle yuzde yuz organik ve  sade . Organik konusuna bozkirlara acildigim anlari anlatirken tekrar deginecegim.

  Sehrin candamar noktasi Sukbaatar meydani  bu genis meydanda  parlemento binasi  oldukca gorkemli gorunuyor hemen onunde meydanin ortasinda 1921 de ulkeyi devrime tasiyan Cinlilerden egemenliklerini kazandiran Damdin Sukhbaatar in heykeli var.  Bolor kardesim –*bu bizim Ataturkumuz  dur* demisti. Parlemanto binasina tirmanan basamak basinda kara bir goruntude gucunu kuvvetini gosterircesine oturtulmus,  milyonlar harcanarak yapilmis gorkemli Timucin Cengiz Kaan Bronz heykeli gelip gecene bakarak iste bunlar benim torunlarim dercesine meydanin , ulkenin gururu ve adeta gucun kuvvetin  sembolu. Tarihte  de yazar Cengiz Kaan ve Imparatorlugunun topraklari bugune kadar gelmis gecmis en buyuk ve kuvvetli imparatorluktu. Ulkede adi en cok kullanilan imparator heryerde adiyla  isimlendirilen yerler var havaalanindan tutunda  tisortlere hediyelik esyalara  biraya votkaya restoranta alisveris dukkanlari adina kadar Cengiz Kaan ismi marka. Bugun onun dogup buyudugu  bati bolgesindeki  Khenti hala Mogol topraklari  icinde.

 Sehirde gezdigim muzeleri, manastirlari ,pazarini, cocuk yurduna ve şaman bir bayani ziyaretimi , yine seyahat sonunda dondugugum baskentteki son 3 gunumu  konulariyla alakali ayri bolumlerde anlatacagim.

 Uc gunden sonra asil gitme nedenlerimden olan orta Mogolistan bozkirlari, yorukler ve gobi colu icin yolculuk hazirliklarina basladigimda  bozkirlara ulasmanin bir tekerlek izleginden ibaret oldugunu, bu bozkirlara ancak ozel tasitlarla  yonu yolu bilenle gidilebilecegini,  kislari ancak birkac turist toplanip organize olarak yapabilecegimizi ogrendim,  kisin turist azligi nedeniyle iki ayri guesthouse da  kalan kisilerle birlesdik ilk 3 gun icin 5 kisi geri kalan gezi icin 3 kisilik bir ekip olusturduk istegimize gore bir rota hazirladik rus tipi taka bir van , sofor ve rehberle   12 gunluk guney gobi ye kadar inen cember bir geziyi planladik. Devami yakinda..... Gobi ye gidiyoruz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder